Gebelik Tanısı ve Takibi Nasıl Olmalıdır?

Gebelik takibindeki amacımız, gebelik boyunca anne ve bebeğin sağlık durumunu gözlemlemektir. Gebelik haftasını ve bebeğin gelişim durumunu değerlendirmek, gebeliğin takibini planlamak ve anne-babayı bilgilendirmek için yapılan düzenli kontrollerdir.

Gebelik Tanısı Nasıl Koyulur?

Adet gecikmesi olan kadınlara, kan ve idrar testleri ile gebelik ön tanısı koyulur. Yaklaşık 2 haftalık gecikmeden sonra ultrason ile gebelik kesesi görülebilir. Böylece gebelik kesesinin rahim içinde olduğu tespit edilip dış gebelik durumu kontrol edilerek anne adayı bilgilendirilir. Gebelik kesesi görüldükten 10-15 gün sonra ultrason muayenesinde bebeğin kalp atışları tespit edilebilir.

Gebelik Takibinde Yol Haritamız Nasıl Olmalıdır?

Gebelik takibi gebeliğin tanısıyla birlikte başlar. İlk muayenede:

1) Annenin daha önceki gebelik bilgileri, soy geçmiş, kan grubu, kronik hastalık varlığı, daha önceden geçirilmiş ameliyat öyküsü gibi kişilik bilgileri not edilir.
2) Fizik muayenesinde gebelik başlangıç kilosu, kan basıncı ve nabız değerleri ölçülüp not alınır.
3) İlk vizit tetkikleri istenir.
(tam idrar tahlili, hemogram, açlık kan şekeri, demir, D vitamini, B12 vitamini, karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri, TSH, hepatit tahlilleri, TORCH, indirekt coombs vs.)

Laboratuvar sonuçlarına göre destek tedavileri başlanabilir:
– Demir: derin anemi tespit edilirse hemen, yoksa 14. gebelik haftasından sonra
– D Vitamini: 12. gebelik haftası itibariyle günde 9 damla,
– Gerekli durumlarda tetanoz ve Hepatit B aşısı

Peki kısaca nasıl bir yol izleyeceğiz?

– Adet gecikmesinin görüldüğü 5.-6. Haftada gebelik tespiti için ultrason ve kan-idrar tahlilleri
– 12. Haftada ikili tarama testi ve ultrason muayenesi
– 16. Haftada ikili yaptıramayan yada kaçıran hastalarımız için üçlü yada dörtlü tarama testi
– 20-24. Haftalarda organ gelişimi büyük bir oranda tamamlandığı için anomali taraması dediğimiz ayrıntılı ultrason
– 24-28. Haftalarda ultrason muayenesi ve risk skorunuza göre şeker yükleme testi, kan tahlilleri ve tam idrar analizi
– 28. Haftada ultrason muayenesi ve kan uyuşmazlığı olan gebelerimizde uyuşmazlık iğnesi
– 32-37. Haftalarda çalışan annelerimize çalışabilir/çalışamaz raporu
– 34. Haftadan itibaren her kontrolde ultrason muayenesi ile hem bebeğin gelişimi hemde suyu (amnios mayi) ölçümü ve NST çekilmesi (36. haftadan itibaren haftada bir yapılırken 40. haftadan sonra 2-3 günde bir yapılır)
Ayrıca 36. haftadan sonra kadın doğum uzmanı çatı muayenesi yaparak doğum şeklini belirlenirken eğer vajinal doğuma engel bir durum varsa sezaryen planlanır.

Unutmayalım ki, ek bir riskiniz yada bulgunuz olduğunda takiplerinizin düzeni ve sıklığı doktorunuz tarafından değiştirilebilir.
Sağlıkla kalın.


Meet The Author

Merve Olgun
Merve Olgun

Related Post

RAHİM AĞZI (SERVİKS) KANSERİ Rahim ağzı kanseri, dünyada en sık görülen jinekolojik kanserlerin başında gelmekle birlikte kadınlarda en sık görülen …

Plasenta dekolmanı yani bebeğin eşinin bebek doğmadan önce rahim duvarından kısmen ya da tamamen ayrılmasıdır. Hem anne hem de bebek …

HPV (Human Papilloma Virus), rahim ağzı kanserine ve genital siğile neden olan virüstür. Cinsel yolla en sık bulaşan virüs olan …

Gebelikteki kan uyuşmazlığı anne karnındaki bebeğe ciddi zarar verebilecek olan bir durumdur. Eğer anne kan grubu Rh (-) iken babanın …