PLASENTA DEKOLMANI

Plasenta dekolmanı yani bebeğin eşinin bebek doğmadan önce rahim duvarından kısmen ya da tamamen ayrılmasıdır. Hem anne hem de bebek için hayati riskler oluşturabilecek gebelik komplikasyonlarındandır. 1000 doğumdan 3 ila 10 arasında doğumda görülebilmektedir.

Plasenta Dekolmanı Tanısı Nasıl Koyulur?

Plasenta dekolmanının tanısı klinik bulgular ile koyulmaktadır. En sık bulgusu ani başlangıçlı vajinal kanama, hafif ya da şiddetli karın ağrısı ve tam rahatlamayan rahim kasılmalarıdır. Ultrasonografide temel bulgusu plasenta arkasına kanamadır ancak ultrasonun duyarlılığı %25-60 arasında olduğu unutulmamalıdır.

Bazı durumlarda kanama gizli olmaktadır. Gizli kanama olan hastalarda annede şiddetli geçmeyen ağrı ya da bebeğin takibinde NST tetkikinde bebekte kalp atışlarında düşme görülebilir. Gizli kanamalar bulgu vermediği için bebek ve anne açısından hayati risk teşkil etmektedir.

Kanama şiddetine ve bebeğin genel durumuna göre acil sezaryen kararı verilmesi gerekmektedir. 34 haftadan küçük gebeliklerde bebek ve annenin genel durumuna göre konservatif yaklaşımlar yani takip kararı verilebilir.


Plasenta Dekolmanı Neden Olur?

Yol açan mekanizmalar tam olarak bilinmemesine rağmen plasentayı besleyen damarlarda problem olduğu düşünülmektedir. Plasentayı besleyen damarlardaki problemlerden dolayı damarların çatlayıp kanamasıyla başlayan süreç rahim gebelikten dolayı kasılamadığı için kanamanın artması ile ilerleyebilir. Kanama eğer plasenta kenarından başlarsa kan vajinadan dışarı sızarak bulgu verebileceği gibi rahim iç kaslarına doğru ilerleyip (Couvulaire uterus) gizli ve yoğun kanamalara da neden olabilmektedir.

Dekolman doğumdan önce görülebileceği gibi doğum ağrıları esnasında bebek doğmadan önce de ortaya çıkabilir.

Plasenta Dekolmanın Risk Faktörleri Nelerdir?

Kesin nedenleri bilinmemekle beraber bazı risk faktörleri tanımlanmıştır:

  • Hipertansiyon ( en sık ve en önemli risk faktörüdür)
  • Pre-eklampsi (gebelik zehirlenmesi)
  • Dekolman öyküsü (tekrarlama olasılığı %10-17’dir.)
  • Amnion suyunun erken gelmesi (EMR) ve ya fazla olması (polihidramnios)
  • İleri anne yaşı
  • Rahimin yapısal bozuklukları ve myomlar
  • Çoğul gebelikler
  • Sigara, alkol ve uyuşturucu madde kullanımı (özellikle kokain)
  • Karına alınan travma (darbe, araç içi trafik kazası vs)
  • Kordonun normalden kısa olması

    Unutmayalım ki; plasenta dekolmanının kimde, ne zaman, ne şekilde ve hangi bulgularla ortaya çıkacağı bilinmemektedir ve önden tespit etmek mümkün olmamaktadır. Bu nedenle gebelik takiplerinizi düzenli yaptırmalısınız.

    Sağlıkla kalın.


Meet The Author

Merve Olgun
Merve Olgun

Related Post

Plasenta dekolmanı yani bebeğin eşinin bebek doğmadan önce rahim duvarından kısmen ya da tamamen ayrılmasıdır. Hem anne hem de bebek …

HPV (Human Papilloma Virus), rahim ağzı kanserine ve genital siğile neden olan virüstür. Cinsel yolla en sık bulaşan virüs olan …

Gebelikteki kan uyuşmazlığı anne karnındaki bebeğe ciddi zarar verebilecek olan bir durumdur. Eğer anne kan grubu Rh (-) iken babanın …

İlk gece korkusu, bir anda ortaya çıkan bir durum değildir. Cinsel birleşmeye dair yoğun korku ve kaygı duyulmasıdır. Sadece kadınlarda …