Kan Uyuşmazlığı Nedir?

Gebelikteki kan uyuşmazlığı anne karnındaki bebeğe ciddi zarar verebilecek olan bir durumdur. Eğer anne kan grubu Rh (-) iken babanın kan grubu Rh (+) ise anne ve baba arasında Rh uyuşmazlığı dediğimiz kan uyuşmazlığı vardır. Eğer anne karnındaki bebek de baba gibi Rh (+) kan grubuna sahipse annenin bağışıklık mekanizması bebeğin kan hücrelerini yabancı madde olarak görüp onlara saldırmaya başlayabilir.

İlk gebeliklerde eğer annede önceden düşük öyküsü yoksa anne ilk bebeğe karşı savunma geliştirene kadar ilk bebek doğduğu için zarar görmez. Ancak ikinci ve sonraki gebeliklerde bebek zarar görebilir.

Peki hangi durumlarda ilk bebek zarar görebilir?

  1. Daha önceden düşük yaptıysanız
  2. İsteğe bağlı kürtaj olduysanız
  3. Amniosentez veya CVS gibi testler yapıldıysa
  4. Gebelik başında kanama yaşadıysanız
  5. Gebelikte karın bölgesine darbe aldıysanız
  6. Dış gebelik yada molar (üzüm) gebelik geçirdiyseniz

Ancak bu durumlarda uyuşmazlık iğnesi yapılan hastalarda bebekler zarar görmez.

Kan uyuşmazlığı bebeğe ne zararlar verir?

Kan uyuşmazlığı olması durumunda annenin savunma sistemi bebeğin farklı kan grubunu yabancı madde olarak algılayıp yok etmek için annenin vücudunda bazı savunma hücreleri yani antikorlar oluşturmaya başlar. Oluşan antikorlar göbek kordonu aracılığıyla bebeğe geçerek bebekte kalp yetmezliği ve sakatlık gibi ciddi problemlere neden olabilir. Her geçen gün bu saldırıya bağlı kansızlığı artan bebeğin vücudu su toplayıp ödem oluşturabilir. Sarılık, beyin hasarı, akciğerlerde ve tüm vücutta ödem yapabilir. Hatta ilerleyen dönemlerde bebek anne karnında kalp yetmezliğinden kaybedilebilir.

Tıbbi müdahale nasıl yapılır?

  1. Anne karnında bebeğin kan grubu bilinemeyeceği için 28. haftada Rhogam dediğimiz anti-d immünglobulin G aşısını yapmalıyız.
  2. Doğum sonrası bebeğin kan grubu eğer Rh (+) ise aynı aşıyı tekrarlamalıyız, eğer Rh(-) ise ikinci dozu yaptırmaya gerek yoktur.
  3. Düşük, dış gebelik, molar gebelik yada isteğe bağlı kürtaj durumlarında da Rhogam mutlaka ilk 72 saat içinde yaptırmalıyız.
  4. Erken gebelikteki kanamalarda, karnınıza darbe aldıysanız ve amniosentez/cvs gibi testlerden sonra da Rhogam mutlaka yaptırmalıyız.

Unutmayalım ki kan grubunuzu gebelik öncesi mutlaka öğrenmeli ve kan grubunuz Rh (-) ise mutlaka doktorunuza bildirmelisiniz.

Sağlıkla kalın.


Meet The Author

Merve Olgun
Merve Olgun

Related Post

1. ve 2. Gebelik Haftası Adet döngümüzün ilk 15 gününü kapsayan süreçtir. Bu süreçte yumurta gelişmeye başlayıp 2. Haftanın sonuna …

Plasenta dekolmanı yani bebeğin eşinin bebek doğmadan önce rahim duvarından kısmen ya da tamamen ayrılmasıdır. Hem anne hem de bebek …

HPV (Human Papilloma Virus), rahim ağzı kanserine ve genital siğile neden olan virüstür. Cinsel yolla en sık bulaşan virüs olan …

Gebelikteki kan uyuşmazlığı anne karnındaki bebeğe ciddi zarar verebilecek olan bir durumdur. Eğer anne kan grubu Rh (-) iken babanın …