Adet döngümüzün ilk 15 gününü kapsayan süreçtir. Bu süreçte yumurta gelişmeye başlayıp 2. Haftanın sonuna doğru ovulasyon yani çatlama görülür. Eğer tüplerde sperm varsa ovulasyondan 12-24 içinde döllenme gelişir. Döllenmeden yaklaşık 24-36 sonra ise yumurta bölünerek zigotu oluşturur. Zigot tüplerde yaklaşık 6-8 gün ilerleyerek rahime ulaşır.
3. Gebelik Haftası
İmplantasyon yani rahime yerleşme sürecinin başladığı haftadır. Morula (bölünmüş hücre yumağı) dediğimiz evrede bebek rahim iç duvarına yerleşerek hızlı bölünme evresine girerek BHCG üretimi başlar. HCG üretimi ile idrar testinde gebelik pozitif çıkmaya başlayacaktır. Ancak henüz annede herhangi bir belirti görülmez.
Blastokist gelişimi ile birçok katman(ektoderm-dış katman-, mezoderm-orta katman-, endoderm-iç katman-) oluşmaya başlar. Ektodermden sinir sistemi ve beyin; mezodermden kalp, damarlar, kaslar ve kemikler; endodermden ise solunum ve sinir sistemi gelişmeye başlar. Ayrıca blastokistin dış katmanındaki koryonik villus dediğimiz özel hücrelerden plasenta ve ekleri gelişir.
4. Gebelik Haftası
Bu haftanın sonunda annede adet gecikmesi ile ilk belirti görülmektedir. Bazı kadınlarda bu haftanın başında daha adet gecikmesi olmadan erken gebelik bulguları görülmektedir. Yani ağrılı ve şiş memeler, sık idrara çıkma, bulantı-kusma, vücut sıcaklığında artış, yorgunluk, lekelenme ve kanama görülebilmektedir.
5. Gebelik Haftası
Hızlı büyümenin devam ettiği bu haftada bebeğimiz artık susam tanesi kadar yani 2mm boyutunda embriyo dediğimiz evrededir. Embriyo amniyotik kese dediğimiz gebelik kesesi içindedir. Omurga yani nöral tüp gelişmesi başlamıştır. Bu haftada dolaşım sistemi gelişmeye başladığı için bazı gebelerde ultrasonda zayıf da olsa kalp atışları görülebilmektedir.
Çoğu kadın bu haftada gebe olduğunu merak edip ilk gebelik kontrolüne gelir. Ultrason muayenesinde gebelik kesesinin görüldüğü haftadadır. İlk gebelik testleri de bu haftada yapılır.
Erken dönem bulgularına ek olarak gebelik nedeniyle kasık ağrıları, memelerde büyüme, halsizlik, bulantı ve kusmada artma ve daha sık tuvalete gitme görülmeye başlar.
6. Gebelik Haftası
Çok hızlı büyüyen bebeğimiz artık mercimek kadar yani 4mm boyutuna ulaştı. Bu haftada bebeğimiz büyük bir baş ve uzun bir kuyruğa sahiptir. Burnu, ağzı ve kulakları yavaş yavaş şekillenirken kollar ve bacaklar tomurcuklanır. Ayrıca bağırsak ve beyin gelişimi de başlayan bebeğimizde sırtta omurlar belirginleşmeye başlamıştır. Kalp atımlarının net görüldüğü bu haftada dakikada 100-160 arası atım izlenir. Umblikal kord yani bebeğimizi besleyen kordon karın bölgesinde belirginleşmeye başlamıştır.
Yorgunluk ve bulantı-kusma belirginleşmeye başlamıştır ve gerekli durumlarda ilaç başlanabilmektedir. Eğer doktorunuz tarafından risk belirtilmediyse hafif egzersizlere başlanabilir.
Ve ruhsal değişikliklerin başladığı haftaya da girmiş bulunmaktasınız. Gebelik hormonunun etkisiyle bir an neşeliyken bir an ağlama atakları yaşayabilirsiniz.
7. Gebelik Haftası
Bebeğimizin büyüklüğü mısır tanesi kadar yani yaklaşık 1cm’e ulaştı. El ve ayaklar yanlardan küçük kanatlar şeklinde çıktı. Beyin çok hızlı büyüdüğü için baş vücuttan büyük hale gelirken kulak çıkıntıları da oluşmaya başlar. Mide, bağırsak ve böbrek gibi iç organlar gelişmeye başlarken dudaklar ve burun kanatları da görülür. Kalp atım hızları 150-180 arasındadır. Plasentanın gelişmeye başlaması ile anne bebek arasındaki besin, oksijen ve atık madde değişimi de başlar.
Hormon seviyesindeki hızlı artışla birlikte duygusal durumdaki değişimler artar. Yorgunluk hissi artışı belirginleşir.
8. Gebelik Haftası
Bebeğimiz fasulye tanesine kadar yani yaklaşık 1,5cm’e ulaştı. Ve siz hissetmeseniz de miniğimiz artık hareket etmeye başladı. Kurbağa yavrusu görünümü devam etse de kuyruk kısalmaya başladı. İç kulak ve dil gelişirken üst çene ile birlikte üst damak da oluşur. Göz kapağı gelişerek gözü kapatacak büyüklüğe ulaşır.
Tenis topu boyutuna ulaşan rahim mesaneye bası yaparak sık idrara çıkma ihtiyacı oluşturabilir. Bulantı hissinin en fazla olduğu haftadır. Ayrıca bu haftada bazı kadınlarda diş etlerinde hassasiyet ve kanama başlayabilir, mutlaka diş hekimi kontrolüne gitmek gerekebilir.
9. Gebelik Haftası
Bebeğimiz yer fıstığı kadar yani yaklaşık 2cm’e ulaştı. Artık bebek şekline ulaşan miniğimiz de kalbin 4 odacık bölünmesi de tamamlandı. Ağız, dil ve iç kulak gelişimi tamamlanan bebeğimizin yüz şekilleri de belirginleşmeye başladı. Ayrıca kemik gelişimi de başlayan bebeğimiz de el ve ayak parmakları da oluşur. Karaciğerde kan hücreleri üretimi de başlamıştır.
Kilo alımının başladığı bu haftada sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemli olduğu unutulmamalı ve haftalık 500gr üstünde kilo almamaya özen gösterilmelidir. En az 2,5 lt (yaz aylarında 3lt) sıvı tüketimine dikkat edilmelidir.
Gebelik hormonuna bağlı ciltte yağlanmalar artabileceği için doktorunuzun kontrolünde cilt yapınıza ve gebeliğe uygun nemlendirici bakım kremleri ve güneş kremleri kullanılabilir. Yine hormonlara bağlı baş ağrılarında artış görülebilir. Doktor kontrolünde ilaç kullanmanıza gerekebilir.
10. Gebelik Haftası
Bebeğimiz kuru erik kadar yani 3,5cm uzunluğunda ve 8 gr ağırlığındadır. Embriyo gelişiminin tamamlanıp fetus dediğimiz evreye geçilmiştir. Fetal dönemde ise organlar hızlıca büyüyüp olgunlaşmaya başlar. Kuyruk görünümü komple kaybolur. Cilt hala şeffaf olmasına rağmen kol ve bacaklar kıvrılabilir ve parmaklar belirginleşir. Çene kemiklerinde süt dişleri görülmeye başlar.
Rahim greyfurt büyüklüğüne ulaşmıştır. Karın ve kalça bölgesinin genişlediği bu evrede herhangi bir riskli durumunuz yoksa yüzme, tempolu yürüme, gebe pilatesi ve yogası gibi sporlardan herhangi biri düzenli olarak yapılabilir.
11. Gebelik Haftası
Bebeğimiz incir kadar yani yaklaşık 4,5cm oldu. Kemikler sertleşmeye başlar ve kaslarla sinirler birlikte çalıştığı için tekme atıp gerinebilir ancak henüz bunu hissetmezsiniz. Baş gövde büyüklüğü neredeyse eşitlenmiştir. Ayrıca bu haftada bulantı-kusma azalmaya başlayabilir ve kabızlık, mide yanmaları başlayabilir.
11-13. hafta aralığında detaylı ultrason muayenesi ile ense kalınlığına bakılıp ikili tarama testi veya fetal DNA testi (NIPT) yaptırmanız gerekir. Özellikle önceki gebeliklerinde yada ailesinde otizm öyküsü olan çiftlerin bu testleri mutlaka yaptırması gerekmektedir.
12. Gebelik Haftası
Bebeğimiz küçük bir limon kadar yani 6cm uzunluğunda ve 18gr ağırlığındadır. Emme refleksi gibi basit refleksleri gelişmeye başlar. Baş gövdenin yarısı kadardır. Bu hafta itibarıyla böbrekler idrar üretmeye ve bebek amniyotik sıvısını yutmaya başlar.
Vajinal akıntıda artış başlar. Kloazma gravidarum (gebelik maskesi) yani yüzde koyu noktalar ve çiller oluşmaya başlar. Ayrıca göbekten kasık bölgesine doğru linea nigra denilen koyu çizgi oluşabilir. İkili tarama testi için son haftada olduğunuzu unutmamalısınız.
13. Gebelik Haftası
Bebeğimiz bezelye kabuğu kadar yani 7,5cm uzunluğunda ve 30 gr ağırlığındadır. Bu hafta ilk trimesterin son haftasıdır. 12. Hafta itibarıyla cinsiyet gelişimi başladığı için uygun pozisyonda cinsiyet görülebilir. Bebeğinizin parmak izi gelişmeye başlar.
Bu hafta itibarıyla daha mutlu hissetmeye başlayıp cinsel istekte artış görülebilir. Bazı gebelerde memeden klostrum (ilk süt) oluşumu başlayabilir. Düşük ihtimalinde azalma başlar.
14. Gebelik Haftası
Bebeğimiz şeftali kadar yani 10cm uzunluğunda ve 50gr ağırlığındadır. Yüz hatları belirginleşmeye başlayan bebeğimizin ultrasonda emme hareketi de görülebilir. Lanugo denen zayıf tüyler oluşmaya başlar ayrıca tırnak gelişimi de başlar.
Bu hafta itibarıyla fazla kilo almamak için herhangi riskli bir durum yoksa egzersize (yürüyüş, yüzme, yoga ve pilates) başlanmalıdır.
15. Gebelik Haftası
Bebeğimiz portakal kadar yani 12cm uzunluğunda ve 80gr ağırlığındadır. Gözleri ışığa duyarlı hale gelmiş olsa bile göz kapakları hala kapalıdır. Amniyotik sıvı akciğerlerdeki alveolleri doldurarak akciğer gelişimine yardımcı olur.
İkinci trimester itibarıyla tansiyon düşmesine ve kan hacmindeki artışla damarlarda oluşan genişlemeye bağlı bazı gebelerde burun kanaması görülebilir.
16. Gebelik Haftası
Bebeğimiz küçük bir avakado kadar yani 12,5 cm uzunluğunda ve 110gr ağırlığındadır. Bacakları gelişen bebeğimizin hareketleri bazı annelerimiz tarafından hissedilebilir. Ancak ilk gebeliklerde bu süreç 18-20 hafta civarını bulabilir. Bu hafta itibarıyla uterus kalça kemiğinin üstünden hissedilmeye başlanır.
Bu haftada üçlü yada dörtlü tarama testi yaptırılmalıdır (15-18 haftalar arası). Ayrıca bu haftalarda bazı gebelerde bacaklarda kramp ve variköz venler görülebilir.
17. Gebelik Haftası
Bebeğimiz turp kadar yani 13cm uzunluğunda ve 150gr ağırlığındadır. İskelet sistemi kıkırdaktan kemik yapısına dönmeye başladığı için eklemlerini ve kaslarını kolayca hareket ettirebilir.
Otizm riski olan gebelerde amniyosentez için en uygun zaman bu haftadır (15-19. Hafta). Ayrıca artan bel ve bacak ağrılarını azaltmak için bel destekli oturmak önemlidir.
18. Gebelik Haftası
Bebeğimiz dolma biber kadar yani 14cm uzunluğunda ve 200gr ağırlığındadır. Erkek bebeklerde penis belirginleşirken kız bebeklerde tüpler oluşur. Ayrıca bağırsaklarda mekonyum dediğimiz bebeğin kakası da gelişir. Bu hafta itibarıyla bebeğimiz esneyip hıçkırabilir.
Kan basıncı çok düşebileceği için istirahat halindeyken sol yana yatmalı ve oturur yada yatar pozisyondan ani ayağa kalkmamalıdır. İştah artışının başladığı haftaya geldiğimiz için beslenmede çok dikkatli olunmalı ve fazla kilo alımından kaçınılmalıdır.
18.haftadan sonra ultrasonda kalp, beyin, omurga ve birçok organın fizilsel gelişimi ve morfolojik gelişimi detaylı olarak incelenebileceği için ayrıntılı ultrason dediğimiz anomali taramasını yaptırabilirsiniz (18-22 hafta).
19. Gebelik Haftası
Bebeğimiz muz kadar yani 15cm uzunluğunda ve 250gr ağırlığındadır. Bebeğimizin koklama, görme, tat ve işitme duyuları gelişir. Bu haftalarda uyuma periyotları düzenli hale gelmeye başlayan bebeğimiz günde toplam 18 saat uyurken 6 saat hareket eder.
Meme ucunda, dudaklarda ve yanaklarda koyulaşma ve ciltte lekelenmeler görülebilir, bunlar doğumdan sonra azalır. Rahim büyürken sağa ve sola doğru olan hareketlerinden dolayı round ligament ağrısı kramp tarzında hissedilir.
20. Gebelik Haftası
Bebeğimiz iri bir patates kadar yani 16cm uzunluğunda ve 320gr ağırlığındadır. Kemik iliğinde kan yapımı başlar. Cildi ise verniks dediğimiz bir madde ile kaplanır ve amniyotik sıvıdan zarar görmesi böylece engellenmiş olur.
Gebelik yolculuğunun yarısına geldiğimiz bu haftada rahim göbek hizasına gelir. Ayrıca bağırsakları yukarıya doğru çıkardığı için akciğer ve kalbe bası yapabilir. Özellikle yattığımız zaman nefes darlığı yapabileceği için yan yatmaya özen gösterilmelidir.
21. Gebelik Haftası
Bebeğimiz iri havuç kadar yani 24cm uzunluğunda ve 390gr ağırlığındadır. Eller ve ayakların büyüklüğü vücutla uyumlu hale gelir ve böylece bebeğin hareketleri iyice belirginleşir.
Varisler görülmeye başlayabileceği için mümkün olduğunca ayaklar istirahat halideyken yukarı kaldırılmalıdır. Rahimin mideye ve bağırsaklara baskısından dolayı mide yanması, hazımsızlık ve kabızlık şikayetlerinde artış başlayabilir.
İkinci trimester seyahat için oldukça uygundur ancak derin ven trombuzu (bacaklarda pıhtı oluşumu) engellemek için seyahatlerde sık sık mola vermek (1-1,5 satte bir) ve hareket etmek önemlidir.
22. Gebelik Haftası
Bebeğimiz kabak kadar yani 26cm uzunluğunda ve 450gr ağırlığındadır. Sürekli hareket halinde ve pozisyon değiştirir durumda olan bebeğiniz minik bir yeni doğan görünümündedir. Pankreas gelişimi tamamlanıp hormon üretimine başlar.
Cilt değişiklikleri devam ederken kalça, göğüs ve karında selülitler ile çatlaklar oluşmaya başlayabilir. Engellemek yada azaltmak için sağlıklı beslenmeli, su miktarına dikkat etmeli ve düzenli şekilde nemlendirici kremler kullanılmalıdır.
23. Gebelik Haftası
Bebeğimiz mango kadar yani 28cm uzunluğunda ve 500gr ağırlığındadır. Kulakları daha iyi duymaya başlayan bebeğimizin akciğerleri solunuma hazır olabilmek için sürfaktan üretmeye başlar.
Bu hafta itibarıyla ödem oluşmaya başlar. Bacakların ön yüzündeki gode bırakan (çukurlaşan) ödem preeklampsinin (gebelik zehirlenmesi) bulgusu olabilir dikkatli olmak gereklidir. Kan hacminin artışına bağlı sıcak hissetmeye başlayabilir.
24. Gebelik Haftası
Bebeğimiz mısır kadar yani 30cm uzunluğunda ve 600gr ağırlığındadır. Hızla büyümeye devam eden bebeğimiz erken doğarsa artık yaşama şansı var kabul edilir.
Bu hafta itibarıyla gebelik hormonlarına bağlı gebelik şekeri görülebilir. 24-28. Haftalar arasında gebelik şekeri tanısı için risk faktörüne göre şeker yükleme testi (50gr yada 75gr OGTT) yaptırılmalıdır. Gestasyonel diyabet (gebelik şekeri) akciğer gelişimini yavaşlatabilir ve şekere bağlı iri bebeğe neden olup normal doğum olasılığını azaltabilir. Tedavi için diyet yapılmalı, diyetle düzelmiyorsa medikal tedavi başlanmalıdır.
25. Gebelik Haftası
Bebeğimiz iri şalgam kadar yani 32cm uzunluğunda ve 700gr ağırlığındadır. Bebeğiniz bu haftadan itibaren cilt altı yağ dokusunun gelişmesine bağlı cildindeki kırışıklıklar azalıp düzgünleşir. Bebeğinizin göz kapakları açılıp kapanabilir ve bebeğiniz görebilir.
Rahim alt kaburgalar hizasına kadar büyüyeceği için kaburgalarda batma hissi oluşabilir. Bacak kramplarının en fazla arttığı haftadasınızdır. Bu artışa bağlı magnezyum takviyesi gerekebilir.
26. Gebelik Haftası
Bebeğimiz kırmızı lahana kadar yani 34cm uzunluğunda ve 900gr ağırlığındadır. Akciğer gelişimi devam eden bebeğimiz nefes alıp verme hareketlerine başlar. Bu haftalardan sonraki erken doğum varlığında bebeğin yaşam şansı %80’lere ulaşır.
Vücudun ağırlık merkezi gebelik nedeniyle öne doğru kaydığı için bel ağrılarında artış olabilir ve yürüyüş şekliniz değişebilir. Bel destekli oturmak bu hafta itibarıyla çok önemlidir. Ayrıca Braxton Hicks kasılmaları dediğimiz yalancı doğum ağrıları da başlayabilir.
27. Gebelik Haftası
Bebeğimiz karnabahar kadar yani 36cm uzunluğunda ve 1000gr ağırlığındadır. Akciğer gelişimi tamamlanmaya yaklaşsa bile henüz rahim dışında nefes alabileceği olgunlukta değildir. Kas gelişimi tamamlanan bebeğimizin tekmeleri artık daha kuvvetlidir.
Eğer hala tetanoz aşınızı yaptırmadıysanız bu hafta mutlaka yaptırmalısınız.
28. Gebelik Haftası
Bebeğimiz patlıcan kadar yani 37cm uzunluğunda ve 1200gr ağırlığındadır. Eğer kan uyuşmazlığı varsa indirekt coombs testini yaptırdıktan sonra bebeğinizin kan grubunun Rh(+) olma ihtimaline karşı kan uyuşmazlığı iğnesini yaptırmalısınız.
Gebelik nedeniyle sırt ağrısı, bacak krampları, yanma, kabızlık, el ve ayaklarda şişme gibi şikayetlerde artışlar görülür. Bu hafta itibarıyla yüzük, alyans ve bilezik takmamak gerekir.
29. Gebelik Haftası
Bebeğimiz bal kabağı kadar yani 38cm uzunluğunda ve 1350gr ağırlığındadır. Beyin gelişimi devam ettiği için kafa vücuttan daha büyük hale gelir. Bebek gelişimi hızlı olduğu için beslenme ve vitamin takviyesine dikkat edilmelidir.
Rahimin büyümesine bağlı mide ve bağırsak baskısı artacağı için sindirim problemleri artabilir ve hemoroid görülebilir. Yüksek lifli gıda ve fazla sıvı tüketimine dikkat edilmelidir.
30. Gebelik Haftası
Bebeğimiz küçük bir lahana kadar yani 40cm uzunluğunda ve 1500gr ağırlığındadır. Bebeğinizin saçları çıkmaya başladı. Ayrıca bebeğinizi koruyan amniyotik sıvı miktarınız 1000ml civarındadır.
Kendinizi yorgun hissetmenize rağmen uyku sorunları yaşamaya başlayabilirsiniz. Hormonlara bağlı eklemlerde gevşemeyle birlikte ruhsal değişiklikler (anksiyete/depresyon) gelişmeye başlayabilir. Bel ağrısının artışını azaltmak için bacak arasına yastık ile destekleyebilirsiniz.
31. Gebelik Haftası
Bebeğimiz büyük bir Hindistan cevizi kadar yani 41cm uzunluğunda ve 1700gr ağırlığındadır. Kasları gittikçe güçlenen bebeğiniz başını bir taraftan diğer tarafa döndürebilir. Cilt altı yağ dokusu arttığı için ciltte daha pürüzsüz görüntü elde edilir.
Erken doğum ağrıları ile yalancı doğum ağrıları bu haftalarda karışabileceği için şiddetli ağrı varlığında mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.
32. Gebelik Haftası
Bebeğimiz göbek marul kadar yani 42cm uzunluğunda ve 1900gr ağırlığındadır. Bebeğin ayak ve el tırnakları gelişir. Göz rengi gri şeklinde olan bebeğinizin gerçek göz rengi doğumdan sonra gelişecektir. Bebek büyüdüğü için gece nefes darlığı yaşamamk için yatarken yastığınızı yükseltmeniz gerekebilir.
Bu haftadan itibaren kanama, lekelenme, ağrılı ve ağrısız düzenli kasılma, su gelmesi ve bebek hareketlerinde azalma gibi durumlar riskli olduğu için bu tarz herhangi bir bulguda hemen doktorunuza başvurmalısınız.
Çalışan annelerimiz için çalışabilir yada çalışamaz raporunun alındığı bu hafta itibarıyla NST takibi başlayabilir.
33. Gebelik Haftası
Bebeğimiz ananas kadar yani 43cm uzunluğunda ve 2100gr ağırlığındadır. İskelet kemikleri sertleşip birleşirken kafa kemikleri doğum kanalından geçebilmek için birleşmez. Bebeğin beyin ve sinir sistemi geliştiği için emme ve yutma refleksi tam olarak gelişmiştir. Ayrıca karaciğerde demir de depolanmaya başlar.
Vücuttaki ödeme bağlı sinir sıkışması nedeniyle el, ayak ve bileklerde uyuşma, karıncalanma ve hissizlik olabilir. Böyle durumlarda hekiminizle iletişime geçmelisiniz.
34. Gebelik Haftası
Bebeğimiz iri bir marul kadar yani 44cm uzunluğunda ve 2400gr ağırlığındadır. Cilt altı yağ dokusu doğum sonrası ısı kontrolünü sağlayacak seviyeye gelmiştir. Bu nedenle bu hafta itibarıyla dünyaya gelen bebeklerin büyük kısmında yenidoğan yoğun bakım ihtiyacı azalmaya başlamıştır.
Genel vücut ağrıları ve uykusuzluğun artmasına balı yorgunluk ve duygusal dengesizlikler yeniden sorun olmaya başlayabilir.
35. Gebelik Haftası
Bebeğimiz kavun kadar yani 45cm uzunluğunda ve 2500gr ağırlığındadır. Böbrekleri gelişen bebeğimiz günde yaklaşık 1lt idrar çıkarabilir. Ayrıca karaciğerde bazı atık maddeler yok edilebilecek gelişimdedir. İyice büyüyen rahim nedeniyle özellikle sağ kaburgalara baskı artar.
36. Gebelik Haftası
Bebeğimiz papaya kadar yani 46cm uzunluğunda ve 2800gr ağırlığındadır. Vücudundaki tüylerin çoğu dökülüp verniks kazeoza dediğimiz bebeğin ilk koruma kalkanı ile kaplanır. Akciğer ve sindirim sistemi gelişimini tamamlayan bebeğimiz miadına gelmiştir. Bu haftada daha önce doğum yapmamış gebelerimizin çatı muayenesini olup vajinal doğuma uygun olup olmadıkları değerlendirilir.
Doğumdan birkaç hafta önce rahim tepe noktasının aşağıya inmesiyle nefes almada rahatlayabilir ancak aşağıya olan baskı nedeniyle yürümeniz zorlaşabilir ve daha sık idrara çıkabilirsiniz. Yalancı doğum ağrıları gittikçe sıklaşıp kuvvetlenecektir.
37. Gebelik Haftası
Bebeğimiz iri bir kavun kadar yani 47cm uzunluğunda ve 3000gr ağırlığındadır. Doğum büyüklüğüne ulaşan bebeğimizin bağırsakları mekonyum ile doludur. Yalancı doğum ağrıları ile birlikte vajinal akıntıda artış izlenir.
Çalışan annelerimiz bu hafta itibarıyla artık doğum iznine ayrılmış demektir.
38. Gebelik Haftası
Bebeğimiz küçük bir karpuz kadar yani 49cm uzunluğunda ve 3300gr ağırlığındadır. Organları tamamen gelişen bebeğimiz dışarıdaki hayata hazır demektir.
Nişan gelmesi doğumun ön habercisi olabilir ancak doğum ağrıları düzenli ve gittikçe şiddeti ve sıklığı artan ağrılardır ve bu ağrılar başlamadan doğum başladı diyemeyiz.
39. Gebelik Haftası
Bebeğimiz büyük bir balkabağı kadar yani 50cm uzunluğunda ve 3700gr ağırlığındadır. Genellikle erkek bebekler kız bebeklere göre biraz daha ağır olabilirler.
Bu hafta makat geliş, önceden geçirilmiş sezeryan öyküsü, iri bebek, pelvis yani çatı kemiği darlığı gibi nedenlerle sezaryen planlanır. Ayrıca bebek hareketleri iyi takip edilmelidir.
40. Gebelik Haftası
Bebeğimiz büyük bir karpuz kadar yani 51cm uzunluğunda ve yaklaşık 4000gr ağırlığındadır. Eğer bebeğimiz vajinal doğuma uygunsa ve 41. Haftaya kadar bekleyeceksek 3 günde bir biyofizik profil bakılmalıdır. Bu şekilde takip yapılıp 41. Haftada dolduktan sonra hala doğum başlamadıysa doğum eylemini başlatıcı müdaheleler gerekebilir.
Op. Dr. Merve Olgun Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı / Cinsel Terapist